Чи потрібно мати посвідчення водія, щоб керувати мопедом, мотоциклом і скутером в Україні?

Корисність матеріалу:
5 / 5 ( Відгуків: 9 )

Переміщатися з пункту А до пункту Б на скутері, мопеді або мотоциклі дуже зручно, особливо в умовах напруженого дорожнього трафіку столичних автомагістралей. Але чи потрібні для їх водіння права? Спробуємо розібратися!

Що написано у правилах

Якщо відкрити п.1.10 Правил дорожнього руху, то в ньому чітко описані характеристики транспортних засобів, що цікавлять нас:

  1. Мотоцикл – пристрій на двох колесах з об’ємом двигуна від 50 см3.До такого типу засобів пересування відносять моторолери і мотоколяски, мотоцикли з причепом, а також трицикли і квадроцикли із загальною масою не більше 0,4 тонни.
  2. Мопед або скутер – різновид двоколісного транспорту, який оснащений силовим агрегатом з об’ємом до 50 см3, або мотором, що працює від електрики. Електродвигун не може бути надто потужним – такий параметр повинен знаходитися в межах 4 кВт.

До 2009 року на мопедах, на відміну від мотоциклів, можна було їздити без посвідчення водія та реєстрації в МРЕВ. Проте ухвалені поправки до чинних законів прирівняли мопеди та скутери до малопотужних мотоциклів.

У правилах сказано: щоб керувати мопедом, скутером і мотоциклом необхідно мати і носити з собою посвідчення водія. Тож без документа, що підтверджує особу та навички водія, сьогодні в Україні ніяк не обійтися (п. 2.1. ПДР). Більше того, важливо відкрити потрібну категорію, оскільки інакше доведеться заплатити такий самий штраф, як і за відсутності прав.

Права яких категорій необхідно отримувати власникам скутерів, мопедів та мотоциклів

Ось які категорії слід відкрити:

  • Власникам двоколісних мотоциклів – категорію А (якщо права видано до 2011 року, їх заміна на новий документ гарантує також отримання підкатегорії А1).
  • Для управління мопедами та скутерами – підкатегорію А1.
  • Щоб керувати мотоциклом з бічним причепом, трициклом чи квадроциклом – підкатегорію В1.

Що потрібно мати при собі водію скутера

Співробітник патрульної поліції може перевірити наявність:

  1. Прав, у яких відкрита необхідна категорія.
  2. Документа, що підтверджує державну реєстрацію засобу пересування.
  3. Страховий поліс.

Також важливо надіти шолом – за їзду без нього покладено штраф у 510 грн.

Які штрафи загрожують, якщо прав немає, або їх забули взяти із собою

Розмір штрафів регламентується Кодексом про адміністративні правопорушення (статтями 126 та 127 цього документа). За їзду без прав чи за відсутності відкритої потрібної категорії доведеться викласти 3400 грн. Якщо протягом року порушника затримають повторно, сума виплати на користь держави може становити до 40800 грн. Забудькуваті мотоциклісти та скутеристи, які керують засобами пересування, не маючи при собі прав, заплатять 425 грн.

Як стати володарем прав категорії А

Щоб законно їздити на скутері, мопеді чи мотоциклі, спочатку обов’язково потрібно пройти навчання в акредитованій у МВС мотошколі . Потім необхідно скласти іспит у сервісному центрі МРЕВ, що складається з перевірки знань ПДР та навичок водіння. Здобуття прав з відкритою категорією А та підкатегорією А1 в Україні можливе після досягнення 16-річчя. Але керування мотоциклами з більш об’ємними двигунами (від 350 см3) доведеться відкласти до того моменту, поки учаснику дорожнього руху не “стукне” 18 років.

Де можна пройти навчання для отримання прав на мопед

“Карат” – це акредитований у МВС навчальний центр, випускники якого без проблем складають іспити на права категорій А, А1 та В. Головний принцип наших курсів водіння – насамперед дати слухачам необхідні знання та практичні навички. Тоді посвідчення водія стає логічною і заслуженою нагородою новому, впевненому у своїх силах повноправному учаснику дорожнього руху.

Зміст статтіЗміст статті
Правила
Категорії прав
Необхідні документи
Штрафи
Як отримати права
Де пройти навчання
Залишились питання?
Якщо у вас залишилися питання, заповніть форму та наші фахівці у найближчий час зв'яжіться з вами

    необхідно всього 2 місяці
    Вже через два місяці ви отримаєте водійські права.
    немає прихованих платежів
    Часткова або повна оплата вартості навчання.
    навчальні закладів
    Всі навчальні заклади розташовані біля метро.
    водіння
    Практичні заняття вже на другому тижні.
    застосунок ПДР Тести України
    arrow top