Чи можна здати на права у 17 років в Україні

Корисність матеріалу:
5 / 5 ( Відгуків: 23 )

Кожен підліток мріє якнайшвидше навчитися керуванню автомобіля, тому вже в ранньому віці виникає запитання: з скільки років здають на права на машину. Але якщо раніше в Україні була можливість пройти курси о 16 і скласти іспит у 17 років (з позначкою про те, що керування автомобілем дозволено з дати, коли курсанту виповнюється 18 років), то зараз Міністерство Внутрішніх справ внесло зміни. Тепер складати іспит у категорії B можна лише після повноліття.

Це пов’язано з тим, що якщо учень пройде курси у 16 років, то на момент, коли йому виповниться 18, знання частково стануть неактуальними, а частково просто забудуться. Тому сьогодні рекомендується проходити навчання безпосередньо перед датою отримання посвідчення водія.

Таким чином, отримати права водія в 17 років не можна, але навчитися на водіння в 17 років можна.

Коли краще розпочинати навчання?

Ще раз нагадаємо, що на питання чи можна отримати права у 17 років, ствердну відповідь ви отримаєте лише, якщо хочете відучитися на їзду на мотоциклі. Оскільки:

  • Вчитися на керування мотоциклом та скутером можна з 14 років, складати іспит – з 16;
  • Вчитися на керування автомобілем можна з 16 років, складати іспит – з 18 років.

Однак ми не рекомендуємо починати навчання заздалегідь. Вирішальним критерієм у цьому питанні є не стільки вік учня, скільки його почуття відповідальності та вміння відключати амбіції під час їзди дорогами. Як відомо, молодь часто любить ганяти трасами, красуватися перед однолітками, і саме тому права можна отримати лише з 18 років. Вважається, що в цьому віці людина дозріває морально і починає більше перейматися безпекою себе та своїх близьких.

Найкраще вирахувати дату початку навчання так: вік, з якого можна отримати права на “мінус” термін курсу. Наприклад, якщо категорію В можна отримати лише у 18 років, а навчання триває 3 місяці, то оптимально приступати до занять у 17 років та 9 місяців. Якщо ви хочете отримати права в категорії А, то вчитися можна розпочинати у 15 років та 10 місяців (курс триває 2-2,5 місяці).

Деякі заклади пропонують пройти “швидкі” курси, щоб якнайшвидше отримати права. Але термін скорочується за рахунок зменшення кількості занять, а це веде до ризику отримання неповних знань та майбутніх небезпек на дорогах.

У нашій автошколі ви можете пройти повноцінний курс водіння та отримати права у встановленому законом віці, ставши грамотним та навченим усім складним маневрам водієм.

Зміст статтіЗміст статті
Коли почати навчання
Залишились питання?
Якщо у вас залишилися питання, заповніть форму та наші фахівці у найближчий час зв'яжіться з вами

    необхідно всього 2 місяці
    Вже через два місяці ви отримаєте водійські права.
    немає прихованих платежів
    Часткова або повна оплата вартості навчання.
    навчальні закладів
    Всі навчальні заклади розташовані біля метро.
    водіння
    Практичні заняття вже на другому тижні.
    застосунок ПДР Тести України
    arrow top